maandag 21 juni 2010

#6 Een controlled release in de lenteloterij


Een prentenboek waar wij heel veel plezier van hebben gehad: "Goed zo, Kleine beer!" van Martin Waddell. Wat een mooie prenten. En vooral, wat een begrip voor de gevoelens van een klein kind dat de grote wereld ontdekt. En voor de angsten van ouders, dat ook wel. Elke keer dat je kind iets nieuws doet, moet je het loslaten. En je kind moet jou loslaten. De eerste stapjes, voor het eerst alleen buitenspelen, voor het eerst op een klimrek. Alle begin is moeilijk, een beetje eng ook. Soms eng voor het kind. Soms voor de ouder. Nou, papa, mama, vertrouw er maar op. En geef je kind dat vertrouwen dat het het wel kan. Ja hoor ga maar. Dat komt zo mooi uit in dat boek.

Dat loslaten is een telkens doorgaand proces. Er zijn telkens nieuwe spannende dingen om te leren. Het is een proces van herhalen van dezelfde actie net zolang tot het niet meer eng is. (Ik herinner mij een keer met Junior in het zwembad met *tig keer van de kant in mijn armen springen... net zolang tot het niet meer eng was.) En in het boek zit ook een soort herhaling. Telkens een zelfde structuur. Herhalen is sowieso goed om een boodschap aan kleine kinderen over te brengen. Ze vinden het leuk. Herhalen is ook goed voor de taalontwikkeling, vermoed ik. Dan leren ze de woorden kennen. Ze leren het ritme van de zinnen kennen. Heerlijk vertrouwd. Heerlijk om te lezen voor het slapen gaan.

En daarom kun je het eindeloos lezen die boekjes. Maar voor ons heeft het boek zijn werk gedaan. Onze Junior leest inmiddels zelf. En daarom ging dit boek op reis, als zwerfboek, naar een moeder die hier hopelijk veel plezier aan gaat beleven.

Het is een controlled release* in het kader van de lenteloterij. Deze keer gaat het boek naar een andere bookcrosser, naar de winnaar van de lenteloterij. Een baby nog. Vandaar dit prentenboek. Ik wist niet of hier een -gelukkige vinder - boodschap op zijn plek is. Ik laat het toch maar staan... Want na een tijdje zal Joreha toch ook dit boekje ontgroeid zijn.

* 'Controlled release' wil zeggen: je geeft het of stuurt het aan een bekende. Dus je weet precies bij wie uitkomt. Die kan er wel mee doen wat hij of zij wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten